Jack Russell terrierens ana

 

 

DJRTK's AVLSSTANDARD

Karakter

Terrieren skal fremtræde som en livlig, aktiv og årvågen hund. Den skal give indtryk af at være frygtløs og glad. Man må huske at Jack Russell-terrieren er en arbejdende hund, og at disse instinkter skal bevares. Hunden skal være tillidsfuld. Nervøse, feje og over-aggressive hunde er uønskede.

Almindelig fremtræden

En robust, sej terrier, der er "på tæerne" hele tiden. Højden over ryggen, lige bag ved skulderbladene, skal være mellem 25,4 og 38,1 cm. Kropslængden skal være proportioneret til højden, og kroppen skal fremstå kompakt og afbalanceret i god kondition med faste muskler.

Hoved

Velafbalanceret og i proportion med kroppen. Kraniet skal være fladt og med moderat afstand mellem ørerne, snævrende ind mod øjnene. Der skal være tydeligt stop, men det må ikke være for udtalt. Længden af snuden fra snudespids til stop, skal være en anelse kortere end afstanden fra stop til baghoved. Snuden skal være sort, dog er det tilladt med max. 5% uden pigmentering. Kæberne skal være stærke med kraftige kindmuskler.

Øjne

Skal være mandelformede, mørke og fulde af liv og intelligens.

Ører

Små V-formede kipører, af moderat tykkelse, der er vendt fremad og bæres tæt ind til hovedet.

Mund/bid

Stærke tænder. Underkanten af fortænderne i overkæben skal svagt overlappe underkæbens fortænder (Saksebid).

Hals

Velformet, stram og muskuløs, af god længde, jævnt tiltagende i omfang mod skuldrene.

Forparti/forben

Skuldrene skal skråne bagud og være pænt tilbagelagte ind mod kroppen. Skulderbladene skal være tynde i spidsen, og de skal være tydeligt markerede oppe ved manken. Forbenene skal være stærke og lige, korrekt vinklede. Albuerne skal hænge lodret ned fra kroppen og skal ved bevægelser kunne arbejde frit.

Krop

Brystet skal være fladt og smalt, og forbenene må ikke sidde for langt fra hinanden, hunden skal give et atletisk, fremfor et tungbrystet indtryk. Som vejledning kan siges, at brystet skal være lille nok til, at "gennemsnitshænder" let kan spænde om brystet bag ved skuldrene, når hunden er sund og i god kondition. Ryggen skal være lige, og ryggens længde skal være afstemt til hundens højde, så det giver et balanceret indtryk. Lænden skal være en anelse hvælvet.

Bagpart/bagben

Skal være stærke og muskuløse, godt sat sammen med gode vinkler og god bøjelighed i knæene, så hunden kan få god fremdrift. Set bagfra skal bagbenene være lige.

Poter

Runde poter med kraftige trædepuder, af type som kattepoter. Poter, der hverken vender indad eller udad.

Hale

Halen skal bæres oprejst, og den skal være ansat ret højt på kroppen. Pr. 1. september 1991 blev det forbudt at kupere haler i Danmark. Danske hunde født efter denne dato som har kuperet hale, kan derfor i henhold til dansk lov ikke deltage i klubbens stævner.

Pels

Glathåret, men ikke så tynd at den ikke giver beskyttelse mod naturens elementer. Ruhåret eller "broken", men ikke uldagtig. [Se også Glat, ru eller broken]

Farve

Den hvide farve skal i udbredelsen dominere over "black and tan", sorte og brune aftegninger. "Brindle markings", dvs. regelmæssige striber af mørkt hår på lys baggrund, der også ledsages af en stribet pigmentering af huden, er ikke tilladt.

Bevægelse

Bevægelserne skal være frie, livfulde og velkoordinerede. Forben og bagben, skal i et lodret plan bevæges parallelt med gangretningen.

Denne avlsstandard er en fordansket udgave af

Jack Russell Terrier Club of Great Britain’s avlsstandard

 Se også: Sådan måler du din Jack Russel-terrier