Jack Russell-terrieren

Jack Russell-terriere er modige, adrætte og aktive små hunde. De har jagthundens psyke og er jagthunde i komprimeret form, med en vægt på 6-8 kg og en skulderhøjde på 25-40 cm, for de er opdrættet til at kunne følge ræven ned under jorden og drive den ud til jægeren.

Jack Russell-terriere har et veludviklet jagtinstinkt, og anses verden over for nogle af de bedste jagthunde. Racen tilskrives den engelske præst John Russell (1795-1883), der foruden sit livslange virke som præst i Devonshire i det sydlige England også var viden om berømt som passioneret rævejæger og opdrætter af terriere til rævejagt.

I Danmark anvendes Jack Russell-terriere især til rævejagt, men de har også været berømmede brugshunde til jagt på grævling, odder (England), vildsvin (Tyskland), kaniner (Australien) storvildt og slanger (Sydafrika), og de er til alle tider særdeles effektive partnere i bekæmpelse af mus og rotter. Som jagthunde anvendes de her i landet også i stigende grad til drivjagt, apportering og sporsøgning og opnår i stigende grad anerkendelse som den eneste hund, den dedikerede jæger i grunden behøver.

Jack Russell-terriere er af væsen tillidsfulde, selskabelige, sociale, inderligt loyale og de fødte familiehunde; de er seje udendørshunde med et højt energiniveau, de er med på enhver aktivitet, der kan udfordre deres intelligens, og de elsker at arbejde sammen med deres mennesker. Derfor er de også ivrige samarbejdspartnere i aktiviteter som agility, lydighedsdressur og hundefrisbee, og deres instinktive vindermentalitet gør dem til de fødte konkurrencehunde i alle mulige discipliner. Jack Russell-terriere er selvsikre hunde, der går godt i flok, og i omgang med andre hunde sjældent opfatter sig selv som små.

Det kræver en modig og sej lille hund at gå under jorden og jage byttet ud til jægeren, og dette har givet racen ikke bare dens selvstændige, undersøgende og intelligente væsen, men også en tilbøjelighed til at udtrykke sig ”med lyd på”; de kommunikerer ivrigt med deres omverden, og ikke så få Jack Russell-terriere har lært sig selv at smile til mennesker.

Jack Russell-terriere duer derimod ikke ret godt til at kede sig, og får de lov til det, går der let bøllestreger i den. De kræver noget af deres ejer – og til gengæld for trygge rammer og en konsekvent og kærlig opdragelse med interessante udfordringer i dagligdagen vil de gå igennem ild og vand for deres mennesker.

Jack Russell-terrierens fremtoning er en altovervejende hvid hund, med brune og/eller sorte aftegninger placeret fortrinsvis i hovedet og på bagparten, men alle aftegninger er tilladt, så længe hunden er mere end halvtreds procent hvid. Der er tre pelstyper, ruhåret, glat og broken (”brækket”), og helhedsindtrykket skal være en atletisk og kvadratisk, muskuløs men let bygget, kvik og nysgerrig hund, der er oppe på tæerne.

Læs mere: Avlsstandarden og Glat, ru eller broken