Til et traditionelt stævne i Dansk Jack Russell Terrier Klub er der fire udstillingsklasser:

Hvalpeklassen 12 uger til 6 måneder

Unghundeklassen 6-12 måneder

Åben klasse over 12 måneder

Working class er for hunde over 12 måneder, som har smidt ræv eller mårhund af grav på praktisk jagt. Der er intet krav om dokumentation for dette. Der er intet krav om dokumentation for dette.

Til nogle stævner vil der være mulighed for juniorfremvisning, hvor børn og unge under 16 år fremviser hunde og viser, at de har kendskab til racen. Unge under 16 kan også deltage i de øvrige klasser, på lige fod med de voksne.

Hundene bliver bedømt i rækkefølge efter katalognummer, medmindre andet oplyses ved stævnets start.

Først går de tilmeldte hunde i klassen en kort runde i ringen, derefter foretages en individuel kvalitetsbedømmelse af hundene, og følgende præmieringer benyttes:

1. præmie tildeles hunde, som kommer meget tæt på den ideelle standard for racen, jf. DJRTKs avlsstandard.

2. præmie tildeles hunde, som besidder racens typiske træk.

3. præmie tildeles hunde, som er inden for standarden, men ikke helt lever op til de foreskrevne fysiske eller temperamentsmæssige træk for racen.

Ingen præmiering (eller 0 præmie) tildeles hunde, som har anatomiske, typologiske eller temperamentsmæssige fejl, f. eks. stritører, underbid, angst.

Kan ikke præmieres tildeles, hvis dommeren ikke er i stand til at afgøre hvilken præmiegrad, hunden bør have, f. eks. pga. hundens overfokusering på føreren under fremvisningen eller aggressiv adfærd ved inspektion af tænder.

Inden for hver af klasserne Unghunde og Åben klasse deltager alle hunde, der har opnået 1. præmie i vinderrunden, hvor der udvælges 1., 2. og 3. vinder. Derefter foretages den afsluttende bedømmelsesrunde, BIS-runden, blandt vinderhundene. For Unghunde og Åben klasse samles de tre bedste fra hvert køn, og dommeren udvælger Best In Show (BIS) og Reserve Best In Show (RBIS) for de respektive klasser. I hvalpeklassen anvendes præmieringerne Særdeles lovende og Lovende, der er ingen vinderrunde, man går direkte til BIS-runden.

Working class har kun vinderrunde. Klassen afvikles sædvanligvis inden BIS-runden i Åben klasse.

eksteriorfremstilling diagr

Hunden i ringen

Klassen starter med, at alle går en runde i ringen, så dommeren kan danne sig et overblik over dagens standard. Derefter bliver man kaldt ind til individuel bedømmelse. Her vil dommeren se tænderne, vurdere hundens højde og pelskvalitet, se bevægelser m. m. Du bliver bedt om at gå en runde med hunden vendt mod dommeren. Nogle vil se hunden gå rundt i ringen, andre i trekanter, og somme tider skal man gå frem og tilbage med hunden - det anviser dommeren.

Viser hunden aggressiv adfærd over for andre, tæller det ned. Her holder man god afstand til andre og holder hundens fokus. Nogle dommere tillader godbidder, legetøj eller andet, spørg inden klassen går i gang. Man kan vende hundens bagende mod dommeren ved den individuelle bedømmelse, hvis man er nervøs, men dommeren skal stadig kunne efterse tænderne.

Fremvisning af hunden

Man kan vælge at fremvise hunden i (smalt) halsbånd og (kort) line eller bruge en særlig, tynd udstillingsline, evt. med drejeled. Seler duer ikke; de skjuler hundens vinkler, og gør det vanskeligt for dommeren at bedømme hunden. Linen skal sidde lige bag ørerne, se nedenfor. Lad vær med at trække hunden op i linen, men brug den som redskab til at rette hundens fokus. Ingen dommere ønsker at se hunden blive kvalt eller ikke røre jorden med forbenene.

Det bedste er at gå i et ret hurtigt tempo, så ryggen forbliver lige under fremvisningen, og hunden nærmest svæver hen over jorden; hunden skal typisk trave let. Tempoet er dog forskelligt fra hund til hund, så øv derhjemme med at finde din hunds optimale tempo. Hunden skal holde fokus fremad, så ørerne kipper korrekt, og gangen bliver lige. En hund, der kigger op, får en lidt skæv gang, og typisk vil ørerne kippe for højt, når hunden lægger nakken tilbage. Om hunden går på højre eller venstre side under den individuelle bedømmelse har ingen betydning, men de fleste går mod uret i ringen og med hunden på venstre side. Som hovedregel springer man ikke køen over i ringen, så går hunden foran dig langsommere end din, må du tilpasse tempoet lidt og lægge afstand til den, så også din hund får plads til at gå pænt. Går det helt galt, så hør dommeren, om du må overhale.

Opstilling af hunden

Derefter skal hunden stilles op for dommeren. Hunden skal stå med bagbenene i en vinkel, så benenes løb (fodled) står parallelt med låret. Afhængig af hundens bygning betyder det, at nogle hunde skal have bagbenene langt bagud, andre kortere. Nedenfor er vist nogle eksempler, bemærk vinklerne på benene

Forkert! Hundens ben står ikke parvis lige, og den læner sig frem over forbenene - det giver den en dårlig ryglinje. Dens blik er fokuseret, men ikke på opgaven i ringen.

Forkert! Hundens ben står ikke parvis lige, og den læner sig frem over forbenene - det giver den en dårlig ryglinje. Dens blik er fokuseret, men ikke på opgaven i ringen.

eksteriorfremstilling2

Korrekt! Nu står hundens ben parvis lige, forbenene står lodret, og ryglinjen er lige med en svag hvælving over lænden. Blikket er fokuseret, og hunden koncentrerer sig om opgaven.

Hunden skal stå med strakt hals og lige ryglinje, og den skal virke frisk og frejdig. Halen skal holdes højt, ørerne skal kippe og være vendt lidt fremad. Man må gerne støtte hunden, men dommeren skal kunne komme hele vejen rundt om hunden, så det er bedst, hvis hunden kan stå frit. Benene skal stå parvis lige ud for hinanden, så øv derhjemme i at få lov til at rette på hunden.

Dommeren skal tæt på

Nu skal dommeren hen til hunden. Hunden må gerne være glad og imødekommende, så hvis den logrer med halen og haler lidt hen mod dommeren, trækker det ikke ned! Dommeren mærker på hundens kropsbygning, finder evt. dens balance ved at løfte hunden op under bugen. Dommeren tager fat om brystkassen og tester fleksibiliteten ved at trykke let sammen. Brystkassen skal flekse, som var det en tennisbold. Overvægtige og for tæt byggede hunde har ofte problemer her, så hold hunden i god fysisk form, og lad den ikke trække. Dommeren vil tjekke ørernes længde og kip og se tænderne efter. Det gøres ved, at læberne trækkes fra hinanden for at se biddet både foran og i siderne. Er det en hanhund, kontrolleres det, om begge sten er faldet ned. Er dommeren i tvivl om hundens højde over ryggen er over eller under 32 cm, eller om den er over eller under standarden, kontrolleres dette ved at sætte en metalbøjle hen over ryggen lige bag nakken.

Man kan med stor effekt øve sig på:

Hundens gang

Find det rette tempo for din hund, lad evt. en anden gå med hunden, og se hvornår ryglinjen er lige. Let trav fungerer for de fleste.

Opstilling af hunden

Væn hunden til at du må rette på den, så bagbenene står korrekt vinklet, dvs. lige ud foran hinanden og løbene lodret. Hundens fokus skal være fremad. Væn hunden til at have en udstillingsline eller et smalt halsbånd på, som sættes lige bag ved ørerne.

Opmåling af hunden

Er dommeren i tvivl om hundens højde, vil han/hun bruge opmålingsbøjler. Dette kan kun få hunde lide, så træn derhjemme med at kunne sætte fremmede genstande hen over ryggen, alt imens du roser, og evt. giver godbidder for at holde dens koncentration.

Tænder

Her skal dommeren tæt på, så viser din hund usikkerhed eller aggression, kan du risikere, at dommeren ikke vil dømme din hund. Væn derfor hunden til at få tjekket tænder af fremmede allerede fra hvalp.

Kontrol af fleksibilitet

Dommeren vil trykke på hundens brystkasse, og er den ikke vant til det, vil den måske spænde alle musklerne og derved mindskes fleksibiliteten. Så væn hunden til at fremmede tager rundt om brystet og trykker let, mens forbenene løftes fri af jorden. Her skal du være opmærksom på, at det som regel foregår ved, at dommeren står henover hunden, så træn også dette, især hvis hunden er nervøs ved det.

Ruhåret eller broken hund

Nogle pelstyper kræver trimning. En ruhåret eller broken hund med kraftig pels, som ikke er trimmet, fremviser ikke sin kropsbygning optimalt. Her skal dommeren helt hen og mærke hele kroppen igennem, så det er altafgørende for førstehåndsindtrykket, at hunden er trimmet inden stævnet. Bedst er det, hvis trimningen foretages ca. 6 uger før stævnet, og så blot give en sidste tilretning lige før stævnet. Du kan selv lære at trimme hunden, eller du kan få professionel hjælp. Husk blot at terriere aldrig må maskinklippes, så du skal sikre dig, at trimmeren har forstand på terriertrimning. Det er ikke et krav, at hunden er trimmet, men den præsenterer sig langt bedre, når alt er direkte synligt for dommeren. Man skal heller aldrig vaske en ruhåret eller broken hund lige inden stævnet, da det kan gøre pelsen blød; er den snavset, skal den børstes ren. Enkelte glathårede hunde kan også med fordel rettes lidt til inden stævnet, men det kan som regel klares med en almindelig saks.

Halekuperede hunde kan ikke fremstilles til bedømmelse!

Halekuperede hunde må i henhold til Dyreværnsloven ikke "udstilles eller på anden måde fremvises med henblik på bedømmelse af hundens ydre, dens brugsegenskaber eller færdigheder". Har du en halekuperet hund, kan du desværre ikke stille den til bedømmelse i DJRTK-regi i Danmark. Kastrerede hanner kan heller ikke stilles i DJRTKs regi.