LURE COURSING

Af Cynthia Jensen

Jack Russell-Nyt indledte med denne artikel* en serie om gode ideer til, hvordan man på alternativ vis kan aktivere sin Jack Russell-terrier fysisk, og samtidig stimulere dens medfødte jagtinstinkter på måder, som ikke bare er sjove for hunden, men også for dens mennesker. I kommende artikler følger vi op med flere ideer til hundesportsgrene og træningsmetoder med terriertække.

 

Nu hvor jagtsæsonen holder en velfortjent pause, tænkte jeg, at vi kunne udveksle lidt træning af vores terriere med hinanden. Jeg går, som mange ved, til alt mellem himmel og jord med mine hunde, men især denne disciplin har været særdeles sjov. Jeg vil lægge ud med denne gang at fortælle lidt om lure coursing, som er en simuleret harejagt.

 

lurecoursing1

Denne jagtform er egentlig for mynderne, men sporten har alligevel fundet indpas hos flere og flere racer. Det kræver blot, at hundene har en lyst til at jage, i det her tilfælde blot en plasticpose i strimler. Lure coursing foregår typisk på en græsplæne, hvor en bane består af flere knæk, for at simulere harens forsøg på at undslippe sin forfølger.

 

lurecoursing2

Banen er på størrelse med en fodboldbane. På arealet er der sat en kraftig motor op, som trækker en 400–800 meter tynd snor, der er trukket ud i kurver forbundet til trisser. “Luren” er et bundt plasticposer, og når motoren starter, suser “luren” igennem banen – og hunden gør alt, hvad den kan, for at “fange byttet”.

Der fokuseres på fem forskellige egenskaber: adræthed, hastighed, udholdenhed, entusiasme og intelligens.

Når hunden jager en hare, vil den typisk løbe op på siden af den for til sidst at give det endelige angreb. I angrebsøjeblikket er hunden dog nødt til at sætte farten ned, og dette udnytter haren ved pludselig at ændre retning – det er her simuleret ved, at luren drejer omkring en trisse. I disse knæk er det altså hundens adræthed, der kommer på spil, hvor nogle hunde har en evne til at ændre på skridtlængden og tillader et hurtigere bevægelsesmønster.

 

lurecoursing3

For en konkurrencemynde tager det mindre end et minut at gennemføre en banelængde på 800 meter. Her kommer altså hastighed og udholdenhed på tale. Jeg har endnu ikke taget tid på mine egne hundes gennemløb, men det går stærkt!

Entusiasme ses derved, at hundene vil jage luren på stort set alle slags terræn. Falder den, vil en entusiastisk hund hurtigt rejse sig op og fortsætte jagten. Er der forhindringer på banen, vil den entusiastiske hund uden tvivl styre direkte mod forhindringen, uanset om haren er synlig eller ej. Sidst men ikke mindst spiller hundens intelligens en stor rolle.

 

lurecoursing4

Nu er vores terriere ret små og ikke så gode til at jage i flok, så de vil højst sandsynligt jage ret tæt på byttet. De store mynderacer har et bedre overblik over terrænet, og nogle af dem er ligefrem avlet til at arbejde i flok. Det er imponerende at se samarbejdet udvikle sig i løbet.

lurecoursing5

Man kan træne lure coursing i landets mange mynde-klubber, eller som jeg hos Ridgeback Aktiviteter. Bliver man rigtig bidt af det, kan man også træne almindeligt hundevæddeløb, hvilket jeg selvfølgelig også gør med mine, således at udholdenheden og hastigheden bliver vedligeholdt. Det er en forholdsvis billig sport, fra 40,- til 80,- pr. hund (antal omgange er forskelligt fra klub til klub).

De fleste klubber afholder konkurrencer, men igen er det forskelligt, om man konkurrerer med vores terriere. Her må man kontakte den lokale klub og høre.

 

Rigtig god fornøjelse!

 

lurecoursing6

 

Alle fotos er velvilligt stillet til rådighed af lure coursing-træner Benny Fischer, Ridgeback Aktiviteter www.ridgeback-aktiviteter.dk

 

* Artiklen blev bragt i Jack Russell-Nyt nr. 118, maj 2013 © Dansk Jack Russell Terrier Klub og Benny Fischer