HUNDESVØMNING

Af Cynthia Jensen

Hundesvømning og den ekstra skånsomme water walking er ikke bare en særdeles effektiv træningsform, ikke mindst i den kolde årstid, den er også fremragende til genoptræning efter skader eller operation, for det er samtidig en meget blid form for træning. Og så er det forresten også rigtig sjovt med en tur i baljen, synes hundene tydeligvis.

 

I denne kolde tid, eller… ja, mens jeg skriver dette, har vi jo knap nok haft minusgrader endnu, men lad os nu forestille os, at det er koldt udenfor. Når vi forestiller os denne kolde tid, så kan det til tider være svært at træne sin terrier udendørs og fysisk udmatte den, og til dette har man brug for nogle tricks. Rundt om i landet er der flere såkaldte hundesvømmehaller, hvor man kan leje sig ind i forskellige typer bassiner i ca. 30 minutter og lade sin hund svømme i opvarmet vand uden klor. Det fleste terriere er ret glade for vand, og udover at gøre hunden dejligt træt, er hundesvømning gavnligt for hunden i flere henseender.

hundesvoemning-3

 

 

Hundesvømning kan:

     Øge kondition, styrke og bevægelighed

     Bedre koordination og balance

     Genopbygge muskler

     Stimulere dannelse af ledvæske

     Øge blodcirkulationen

     Fremme samarbejdet mellem hund og ejer

Der findes typisk to forskellige kar i svømmehallerne, hvoraf det ene er med indlagt modstrøm og det andet uden. I karret uden modstrøm drives hunden fremad ved egen fremdrift, og dette anses for at være det mindst belastende for hunden. Karret med modstrøm er hårdt for hunden, og derfor er tiden i vandet oftest forkortet.


Svømning er godt for alle raske hunde og giver en alsidig og skånsom træning af muskler og kredsløb. I vandet bruger hunden alle kroppens muskler uden at overbelaste leddene eller ensidigt overudvikle enkelte muskelgrupper. Vandet er med til at holde hunden oppe, og samtidig virker det som en naturlig modstand mod hundens bevægelser, så den skal lægge kræfter i. Da hunde ikke er særlig gode svømmere fra naturens side, bruger de rigtig mange kræfter på at svømme, og det er med til at trætte hunden fysisk.

hundesvoemning-2

 

Har hunden problemer med benene eller hofterne, kan man benytte sig af et såkaldt vandløbebånd (water walker), som typisk er at finde hos uddannede fysioterapeuter for hunde, men også hundepensioner og dyrlæger tilbyder i stigende omfang water walking som (genop)træningsmetode. Her går hunden på et løbebånd i et bassin med glasruder, der fyldes med vand, så det passer med hundens størrelse og problemet. Dette er mest brugt til genoptræning efter operation eller skader, da det er meget mere skånsomt for hunden at gå i vand, frem for at svømme eller gå på andre flader. Vandets opdrift og modstand, samt båndets hastighed, aflaster leddene og gør det nemmere for hunden at bevæge sig uden smerter.

Til sjov og ballade med hunden benyttes dog det almindelige bassin, udformet som enten et rundt eller et aflangt kar. Til nybegyndere kan der lånes en redningsvest, og selvom det ikke er noget særlig kønt syn, så kan de fleste have nytte af en i starten. Nogle steder kan man også selv hoppe i karret iført en våddragt og støtte hunden i at svømme. Hopper man ikke i med hundene, kan det være en god ide at medbringe regntøj, da de har det med at plaske en del – bare et godt fif.

Man kan nogle steder låne legetøj beregnet til flyde på vandet, men det er nu heller ikke svært selv at opdrive vandlegetøj i diverse butikker. Mine egne er især glade for flydende bidepølser, som er lette at holde fast på, og de kan være flere om dem. Herefter er det bare at opfordre hunden til at springe i og nyde vandet.

 

Rigtig god fornøjelse!

Du kan let finde et hundesvømmebasin eller en water walker i nærheden af dig ved at google ”hundesvømning” eller ”water walker” på internettet.

 

hundesvoemning-1

 

 

* Artiklen blev bragt i Jack Russell-Nyt nr. 121, februar 2014 © Dansk Jack Russell Terrier Klub