.HUNDEFRISBEE

 Af Bent Ole Nielsen og Nina Johnsen

 Frisbee stimulerer hundens instinkter og bygger på dens medfødte talent for indsamling af bytte og glæde ved at samarbejde med sin fører. Det er en sport, der opbygger led- og muskelstyrke og giver masser af udfordringer for hund såvel som fører. Det er også en sport, der kræver meget lidt udstyr.

 

frisbeepieplatter  Frisbee’ens historie

I 1870’erne startede William Russell Frisbie bageriet The Frisbie Pie Company i New Haven, Connecticut. Tærterne blev populære, og arbejderne på fabrikken og studerende på bl.a. Yale Universitet begyndte at kaste med tærteformene for sjov.

I 1950’erne, da plastic var nyt og fascinationen af flyvende tallerkener stor, masseproducerede firmaet Wham-O den første frisbee med navnet Pluto Platter. Firmaet har registreret varemærket Frisbee.

I 1974 crashede en 19-årig studerende fra Ohio, Alex Stein, og hans hund, Ashley Whippet, Dodger Stadium, hvor de spillede frisbee i 8 min. under en TV-transmitteret baseball kamp, før de blev smidt ud. Året efter afholdtes det første VM i hundefrisbee

  

 

 

En stor fordel ved hundefrisbee er, at man ikke behøver ”gå til noget”. Frisbee er som skabt til den daglige dosis motion, og er din hund først tændt for frisbee, kan du regne med at den vil insistere på, at I spiller hver dag. Hundefrisbee kan dog også dyrkes som konkurrencesport; især i USA afholdes internationale turneringer, knyttet til de store frisbee-producenter, og der dystes i mange discipliner, fra præcisionskast til freestyle. I turneringer opdeles hundene i to klasser: over eller under 15 pund. Hermed hører de fleste Jack Russell-terriere til i lille klasse, hvilket har betydning for valg af frisbee. Den må ikke være større, end at hunden kan få frit returløb; prøver hunden at folde frisbee’en, eller slår den ind mod forbenene, er den for stor. Uanset ambitionsniveauet er Jack Russell-terriere de fødte frisbee-ekvilibrister: de er parate, hurtige, atletisk bygget, har viljestyrke og fokus. Som motionssport giver frisbee kondition, udvikler muskulatur og ledstyrke, stimulerer hundens opmærksomhed på fører og giver masser af gensidig glæde.

 hundefrisbee1

Få sportsgrene kræver så lidt udstyr som hundefrisbee. Alt du behøver, er en græsplæne, og den rigtige frisbee. Det første er nemt nok, det sidste kan volde problemer. For begyndere er en plæne uden huller (af hensyn til ledskader) med nogenlunde læ på ca. 10 x 10 m fint. For øvede bør banen være større. Jævn naturgrund kan bruges, stenet grund, frossen jord og hård sne giver for stor ledbelastning. Stenfri vandkanter, parkanlæg og sportspladser er ideelle, og de fleste flyvende Jacks elsker at vise deres kunster for et publikum. Men husk nu de små poser, hvis I bruger offentlige arealer, og vær opmærksom på, om der er andre løse hunde!

 hundefrisbee2

Skiven må aldrig være af hård plastic. Det er alt for hårdt ved tænder og læber og tilskynder hunden til et hårdt grib. Skaf i stedet en god tekstilfrisbee eller en specialdesignet, sikkerhedsgodkendt hunde-frisbee. De rigtig gode til små hunde er 15-19 cm i diameter og vejer 50-80 g, mens store hunde spiller med en frisbee på 23,5 cm og 90-130 g. Der findes flere mærker, typer og hårdhedsgrader. Undgå udskæringer og andre finurligheder; Såkaldte ”fast backs” har en lille pukkel på midten, er særligt hurtige og flyver langt og stabilt.

 hundefrisbee3

Legen bør bygges omvendt og gradvist op, ellers ender I bare med at lege ”du kan ikke fange mig”. Forebyg alle tilløb til ”drab på byttet”; lær hunden fra starten, at det er din frisbee, og at den altid skal afleveres til dig. Start med at indøve glæden og de grundlæggende forudsætninger: tril frisbee’en på højkant et par meter, tilskynd hunden til at apportere den, og ros den meget, når den afleverer med det samme. Til hvalpe er en kraftig gummiring ideel til denne fase, hvor det drejer sig om at lære hunden, at legen kun fortsætter, hvis man afleverer til fører. Undgå forstyrrende godbidder, et kast mere er belønning nok i sig selv. Hunde under 15 mdr. må ikke tilskyndes til høje spring. Når hunden afleverer frisbee’en til hånd hver gang, er det tid til at starte med længere kast.

 hundefrisbee4

Hvor langt I sammen kan udvikle jeres sport, afhænger nu af dig som kaster. Men inden du for alvor kaster dig ud i den del af legen, er det en god ide at indøve en stop-kommando, så hunden kan bremses om nødvendigt. Kast op imod vinden, eller til sidevind, og øv dig på at rotere skiven både indad og udad i kastet. Kast aldrig mod genstande, som hunden kan overse i sin målrettede iver. I konkurrencediscipliner bruges flere frisbee’er og også detaljer som spring over knæ og ryg og kast bag om ryggen, men saltomortaler er ikke særlig sundt - for hunden.

 hundefrisbee5

Afslut altid legen med at frisbee’en afleveres til fører, og dæk hunden af, indtil dens puls og stressberedskab er bragt ned.

Rigtig god fornøjelse!

* Artiklen blev bragt i Jack Russell-Nyt nr. 122, maj 2014 © Dansk Jack Russell Terrier Klub

Nyttige links

Organisationer - mer eller mindre kommercielle:

http://hundefrisbeeidanmark.dk/ nystartet interessegruppe, der lejlighedsvis arrangerer kurser med udenlandsk instruktør

http://skyhoundz.com/ amerikansk hundefrisbee-producent, der organiserer verdensmesterskaber med mange forskellige discipliner

www.ashleywhippet.com - endnu en amerikansk arrangør af verdensmesterskaber…

http://flyemhigh.nl (Holland) hollandsk- og engelsksproget – Hundefrisbee-klub med netbutik

http://www.discrockers.com (Tyskland) – privat firma med kurser, events og masser af små frisbee’er. Ses bedst i Firefox.

Netbutikker - kig især efter ”pup”modeller:

http://hyperflite.com - meget bredt sortiment, begrænset udvalg i EU-netbutikker

http://www.discbutikken.dk – har enkelte specialdesignede hundefrisbee’er på programmet

http://K9discstore.com (Belgien) engelsksproget side – billig fragt

http://www.discsport.se/page/dogdisc (Sverige)

http://www.sunesport.no (Norge) – har enkelte specialdesignede hundefrisbee’er

TIPS

Søger du på internettet efter frisbee-emner, skal du være opmærksom på, at Frisbee egentlig er et registreret amerikansk varemærke, så prøv også at bruge ”disc dog” eller ”canine disc” som søgeord. Søger du på ”hundefrisbee” får du især fat i de tyske og skandinaviske sider. Vær opmærksom på, at privat import fra lande uden for EU kan være belagt med importafgift.