Vildt-paa-gaflen-forsidefot

Rasmus Grønbech: Vildt På Gaflen

Politikens Forlag, 2013. 176 sider, hardcover.

ISBN: 9788740006353, vejl. pris 300 kr.

Vildt på Gaflen er en ny og spændende vildtkogebog af den kendte kok Rasmus Grønbech, som er indehaver afvildt-paa-gaflen-forsidefot Michelinstjerne-restauranten Grønbech & Churchill og vinder af Årets Vildtret 2011. Grønbech har altid været fascineret af vildtets dybe smag og de mange muligheder og kombinationer, som naturens spisekammer byder på. Over 176 sider præsenteres ca. 75 lækre retter af vekslende sværhedsgrad; mange vil være velkendte retter i ny indpakning for dem, der ofte bruger vildtet i den daglige husholdning, for andre vil dette være helt nyt land med mange muligheder.

Vildt på Gaflen er sammensat af mange lækre fotos af de enkelte retter og korte, præcise opskrifter med korte ingredienslister, som gør det let at overskue selve opskriften. Men den kan på nogle af siderne være svær at læse eller holde styr på netop på grund af det lækre layout, for de flotte og dekorative billeder forstyrrer det samlede overblik i en grad, så æstetikken til tider går ud over læsbarheden og det praktiske indtryk. Så hvis man ikke er en super erfaren kok og er nødt til at støtte sig til bogen samtidig med, at man skal tilberede retten, kan den være noget svær at overskue. Desuden er en hel del af ingredienserne ikke just noget, man finder hos den lokale købmand, og det er lidt en skam, for rigtig mange af os, der trænger til at få varieret vores måder at tilberede de mængder af vildt, husets jæger bringer hjem, har det jo med at bo langt væk fra storbyernes gourmet-butikker og torvehaller, hvor de mere eksotiske ingredienser forhandles. Som for eksempel roseval-kartofler (der er en navnesort, ca. som aspargeskartofler, men med rød skræl), og morkler - det ville have været klædeligt, hvis man havde foreslået alternativer de steder, hvor ingredienserne kan være svære at finde hos den lille lokale.

Et stort plus ved denne kogebog er imidlertid, at der i indledningen er gjort meget ud af at forklare, hvad de forskellige tilberedningsteknikker braisering, kokottestegning, pochering m. m. går ud på rent teknisk, men også hvad de gør ved kødets tekstur og smag, ligesom der i ét afsnit er samlet opskrifter på en række lækre, klassiske saucer, der klæder og fremhæver vildtets særegne smag, samt afsnit med patéer, snacks og jægersjusser. Ligeledes er der en god og meget oversigtlig stegetabel samt ikke mindst et nyttigt og instruktivt afsnit med nogle gode illustrationer af, hvordan man udskærer vildtet, og hvad de forskellige udskæringer kan bruges til. Alt dette er en super god hjælp til den ikke så erfarne vildtkok eller husmor.

Alt i alt er dette en kogebog, som jeg tror, at mange nybegyndere såvel som erfarne inden for vildtets gastronomi vil kunne drage rigtig megen nytte af og vil kunne glædes ved at prøve kræfter med Rasmus Grønbechs nytænkende måder at tilberede og garnere lækre vildtretter på, ikke bare til festlige lejligheder, men også som lækker hverdagsmad.

I en samlet vurdering vil jeg give Vildt på Gaflen 3½ ud af 5 hundepoter.

Morten Bay

raevepote-sort raevepote-sort raevepote-sort hundepote-halv-sort raevepote-graa